pátek 28. dubna 2017

Korespondenční Mistrovství ČR 4-členných týmů

Družstvo Sokola Lázně Bohdaneč ve složení: 1. Veselý  2. Binas junior  3. Binas senior  4 Mikoška získá s pravděpodobností hraničící s jistotou mistrovský titul 4-členných korespondenčních družstev. V naší nejvyšší soutěži korespondenčních družstev zbývá dohrát pouze 2 partie z celkem 224 partií, ale na výsledek na prvním místě tyto partie již vliv mít nebudou. Soutěž trvá od  1. 2. 2016 do 31. 8. 2017.

Z ukončených 222 partií 57 partií skončilo výhrou hráče a 165 partií bylo nerozhodných. Nejvíce vyhraných partií bylo na 4-té šachovnici.
Kliknutím na obrázek tabulky otevřete turnaj na oficiálních stránkách ICCF a v ukončených turnajích se můžete podívat na partie kliknutím na výsledek v tabulce.


Úspěch nebyl výsledkem náhody, protože o rok dříve 2015-2016 naše družstvo zvítězilo v mistrovství  3-členných družstev.   

Korespondenční šach je specifický druh šachu, kde se šachy posílaly dříve poštou, potom emailem a nejnověji se hraje na šachovém serveru on-line. O zajímavostech kolem současného korespondenčního šachu vypovídá rozhovor s momentálně nejlepším světovým hráčem podle ratingu Romanem Chytílkem.

Prestiž tohoto druhu šachu výrazně poklesla vstupem počítačů na šachovou scénu. Spousta velmi silných hráčů přestala hrát a úvahy o smrti korespondenčního šachu v tomto článku z roku 2011 osvětluje různé příčiny. Přesto  tento šach stále žije a pro mnoho hráčů je to jediná praktická možnost, jak se účastnit soutěží. Z korespondenčních partií údajně čerpají myšlenky do repertoáru zahájení i někteří špičkoví hráči (například Topalov).

Článek o mistrovství 4-členných družstev v časopisu Korespondenčí šach.

2 komentáře:

  1. Můžeme mít ke korespondenčnímu šachu různé názory i výhrady - vítězství v nejvyšší soutěži ČR je bezesporu úspěch. Gratuluji!

    OdpovědětVymazat
  2. Koršach je jiný druh šachu, tak jako ve sportu automobilové soutěže nelze srovnávat s atletickými závody v běhu. Až budou nejlevnější počítače schopné najít nejlepší tah v jakékoli pozici i v krátké době a budeme se moci na to spolehnout, pak možná smrt koršachu přijde. Zatím je v nedohlednu a tajemství ideální šachové hry je stále skryto.

    OdpovědětVymazat