pátek 27. dubna 2018

Ohlédnutí za sezónou soutěže družstev 2017/2018

Výkony družstva:
Nemohu začít jinak než tím, že po letech úspěšných přišla sezóna která se nám nevydařila. Až tak, že jsme obsadili se ziskem 9 bodů poslední místo tabulky, z čehož plyne sestup do nižší soutěže. Zejména po loňské nadmíru vydařené sezóně (zisk 16 bodů) to asi nikdo z nás nečekal. S ohledem na tento fakt se prakticky všechny ukazatele zhoršily. V soutěži jsme odehráli tradičních 88 zápasů (1x kontumační výhra) s bilancí 25 výher, 22 remíz a 41 proher. Naše průměrné ELO činilo 1656 bodů, soupeřů 1683 bodů, u obou "táborů" došlo k mírnému poklesu. 5x jsme měli "navrch" my, 6x soupeř, ani tady se moc nezměnilo. Se "slabšími" soupeři jsme vyhráli 2x, se "silnějšími" 1x. Zde je vidět, že jsme letos prakticky nepřekvapili, což je i důvod špatné bilance. Nejlepší výkon jsme podali s Poličkou, "povinnost" jsme splnili výhrami nad oslabenými soupeři Žel.Horami a PBL E. Bohužel ve zbylých zápasech se nám nedařilo buď výsledkově či výkonově, nejčastěji obojí. Opět zaostali hráči na prvních čtyřech šachovnicích se ziskem 15,5 bodu, za hráči na posledních čtyřech šachovnicích se ziskem 20,5 bodu. Zase se potvrdilo, že pokud jedna polovina týmu výrazněji zaostala za druhou, byla obvyklým výsledkem prohra v zápasu. Byť se nedá říci, že by tým nějaké utkání "odflákl", rozhodující zápasy jsme prostě nezvládli. Při tom opět platilo, jako v minulých letech, že zisk 10 bodů by k udržení v soutěži stačil. Pokud jsem v minulých letech tým povětšinou chválil, nyní není chválit co. Snad jen za účast, když jsme s úzkým kádrem hráčů odehráli všechny zápasu v plném počtu.
Výkony jednotlivců:
Jsou patrné z níže uvedené tabulky a opět jsou poplatné výkonům družstva, čili nikoliv dobré. Ke zlepšení došlo u čtyř hráčů, k výraznému ovšem jen jedenkrát. Zbytek hráčů se zhoršil, někdy ne mnoho, někdy až "dramaticky". Nad 50 % úspěšnosti se "dostali" jen dva hráči! I přes některá zlepšení, došlo k nárůstu ELO bodů pouze v jediném případě, což je již "alarmující". ELO našich hráčů prakticky, až na vzácné výjimky, trvale klesá. Z hodnocení výše se vymyká nováček v týmu, M. Rež ml., který se stal nakonec jednoznačně nejlepším hráčem mužstva. Gratuluji. I tentokráte jsme hojně využili náhradníky (v základní sestavě jsme nastoupili jen 1x), stále platí, že se dvěma to již povětšinou "nešlo". Výkony jednotlivců i družstva by šlo rozebírat i detailněji, ale asi to nemá smysl, ke zlepšení hry a výsledků to nepřispěje. Rok s rokem se sešel a povětšinou vše je jinak, proč toť otázka - snad, že "je to jen sport", jednou se daří, podruhé ne. Hráčům přesto děkuji za odvedené výkony a výsledky, byť mnohdy nebyly takové, jaké jsme si představovali.
                       

Co na závěr - faktem je, že jsme hráli špatně, proto sestupujeme. Jako jednu z možných příčin vidím i to, že mužstvo je staré ("jedna vlaštovka jaro nedělá") a tím pádem i neperspektivní. Je sice pravdou, že šachy se dají hrát "až do smrti", ale nikoliv lépe. Pokud budeme chtít, bude skoro jistě v našich silách příští rok z krajské soutěže postoupit - na pětičlenné družstvo  budeme mít kádr dostatečně široký a kvalitní. Přiznejme si, že poté, pokud neposílíme, nás bude opět čekat jen a jen boj o záchranu. No je to "za námi", zapomeňme, příště bude (doufejme) zase lépe.



Žádné komentáře:

Okomentovat