pondělí 9. února 2015

Taktika velmistrů v extralize

Minulou sobotu a neděli se v Pardubicích na radnici hrála extraliga tht, dvojzápas pardubických družstev Rapid a Polabiny s Lysou a Mahrlou. Souvislost se šachovými událostmi v Bohdanči to má společného to, že jsem asistoval při online přenosu oba dny a oslabil tak naše družstvo. Není vůbec jisté, jestli by utkání Bohdanče dopadlo s mou účastí zásadně jinak. Náhradník M. Mácha na poslední šachovnici měl nakonec prý asi k vítězství nejblíže a získal cennou zkušenost. Nejtěžší je vyhrát "vyhranou" partii. Ale to už vše odnesl čas. Zkušenosti z bojů s lepšími soupeři je to, co nám chybí a potřebujeme, abychom se v Krajském přeboru udrželi i do dalších let. Šachy jsou psychicky náročný sport, nic pro mírumilovné povahy. Skrytou roli hraje i fyzická kondice, která se projeví po několika hodinách hry právě větší chybovostí.

Pro pobavení a útěchu mých spoluhráčů jsem vybral závěry 5 víkendových extraligových partií, kde rozhodovala taktika a fatální chyby hráčů, kteří prohráli. GM Jansa potrestal na první pohled nenápadnou chybu GM Votavy pěknou "tichou" taktikou. Hezký švindl se povedl soupeři R. Bujnocha za jeho chybu Db7?. GM Petr dostal od soupeře tahem 21.Dh4? darem celou figuru. GM Votava si ale v neděli spravil chuť pěkným protiútokem do útočících figur černého (Vlasáka).
A J. Macháň otočil vývoj prohrané partie a v časové tísni zavěsil mat.
Také M. Novotný a M.Červený z Polabin měli v neděli ve svých partiích s velmistry v jednom okamžiku velkou převahu, ale chybovali a nakonec oba prohráli. Jejich partie neuvádím, jsou dost komplikované a přehrát je aktuálně lze na webu online., než se web přepíše novými online zápasy.

Také náš nejlepší český hráč Navara v neděli v extraligovém utkání v Praze hrubou chybou v 36. tahu (asi v časové tísni) zahodil jasnou výhru a díky další chybě soupeře zachránil alespoň remízu. Článek o víkendovém extraligovém dvojkole je na Novoborském serveru.

Fotografie z tohoto dvojutkání v Pardubicích jsou na webech Polabin a Rapidu
_________________________________________________________



Žádné komentáře:

Okomentovat