čtvrtek 5. května 2016

Ohlédnutí za sezónou soutěže družstev 2015/2016

Výkony družstva:
Do soutěže KP2 jsme vstoupili, pro náš nepočetný tým, významně posíleni o dva hráče. Cíl byl ale opět jediný - udržet se v soutěži a pokud možno nikoliv až v posledním kole. No jak je již známo - podařilo se, i když nikoliv tak lehce jak jsem, s ohledem na posílení týmu, počítal. Na náš tým s průměrem 1700 ELO bodů (loni 1672 bodů) čekalo 10 zápasů (jeden tým odstoupil již před zahájením) se soupeři nakonec s průměrem 1711 ELO bodů (loni1663 bodů). V obou případech došlo k "navýšení kvality", rozdíl ve prospěch soupeřů byl ale nakonec nevýznamný. Zisk 10 bodů (loni též, ale z 11 zápasů) byl nakonec dostatečný, ale nelze ho hodnotit až tak pozitivně. V řadě zápasů jsme podali mizerný výkon, ač se to nečekalo. na druhou stranu  několik zápasů se nám vydařilo. Za nejlepší zápas považuji ten s Hlinskem, za nejhorší s Rapidem D. Pravdou zůstává, že body nám nikdo nedaroval, vybojovali jsme si je a zasloužili. Opět nás pronásledovala "bolest" z loňska - sehráli jsme málo vítězných partií, celkem 20 (loni 17), proti jiným týmům je to stále málo. Co nepotěšilo je řada absencí hráčů ze základní sestavy, zde se ukázalo posílení a rozšíření kádru jako poněkud kontra produktivní. Družstvo nakonec, přes jisté výhrady, určitě zaslouží pochvalu.
Výkony jednotlivců:
Jsou podrobně vyznačeny níže v tabulce a samozřejmě jsou poplatné i výsledkům družstva. Podobně jako loni došlo u většiny hráčů k poklesu ELO bodů, což stojí za vážné zamyšlení. Soupeře přitom jsme povětšinou neměli silnější než minulé sezóně. Letos dominoval Zmek, který měl zejména úvod 100%. Nadprůměrný výsledek zaznamenal Rež, jen škoda, že nehrál více. Více méně spokojenost lze vyslovit Koubovi, Jouzovi a Pyskatému, přestože v řadě zápasů nepodali zdaleka přesvědčivé výkony. Náhradníci Mácha a Pištora odvedli své. Zbylí hráči, "kulantně řečeno" vůbec nepřesvědčili. Co je platné, že jejich výkony někdy nebyly až tak špatné (což platí zejména o mě), když výsledky byly mizerné. Opět platí, že přes nikterak vysokou úspěšnost hráčů, nám výsledky stačily k udržení. Recept na úspěch týmu se z tohoto pohledu zdá být jednoduchý - dva hráči s úspěšností nad 50 %, tři hráči mezi 30 - 50 % a zbytek ne pod 20 %.
Níže v tabulce sloupec ELO značí stav při zahájení, sloupec ELO +/- na konci soutěže, vždy jde o ELO FIDE body.
Úplně na závěr z pohledu kapitána ještě jednou týmu děkuji za zejména ty dobré výkony a výsledky a za splněnou "misi". Příští rok, ale musíme přidat!

Žádné komentáře:

Okomentovat