neděle 28. listopadu 2021

2222 ŠK Polabiny G : Sokol Lázně Bohdaneč 3,5 : 1,5

Pokud jsme doufali, že v tomto utkání předvedeme lepší výkon než v kolech minulých, byli jsme záhy vyvedeni z omylu. Nic nám nebyla platná opět výrazná převaha v průměru ELO bodů a to ve výši + 84. Domácí nastoupili v osvědčené sestavě, ostatně na výběr nemají. My jsme nastoupili v sestavě posílené, ovšem bylo nám to prd platné. Sled zápasů: V 11,36 hod. (začínalo se v 10 hod.) kapituloval náš hráč na 5.š.. Záhy pozbyl dva pěšce a dostal se pod silný tlak, když před matem musel odevzdat materiál. No a bez něj to nešlo. Ve 12 hod. skončila remízou partie na 2.š. Bílý v partii nevymyslel zhola nic a černý pohodlně vyrovnal hru. Na víc než dělbu bodů to ve vyrovnané koncovce nebylo. Ve 12,21 hod. skončila naší prohrou partie na 4.š. Byla to partie zlomová, našemu hráči jako bílému nestačila k výhře ani převaha lehké figury za dva pěšce, kterou získal již v zahájení. Zbytek partie až k matu silně pokazil. Krátce poté, ve 12,32 hod. jsme opět "rupli" na 3.š. Náš hráč byl dušen jak "hovězí v hrnci" a nakonec udušen zcela. Vzdal před strašnou ztrátou materiálu, resp. před matem, když si za celý zápas ani "neškrtl". No jednu výhru jsme nakonec urvali na 1.š. Černý se na královský gambit dobře připravil, bílý přes spoustu času, který partii věnoval, dostatečnou protihru nezískal. V koncovce lehkých figur byl černý vždy "o krok napřed". Po ztrátě figury bílý vzdal ve 13,31 hod., čímž skončilo i celé utkání. Vítězství domácích nakonec bylo plně zasloužené.

Výsledky partií:

V tomto zápase jediný hodnotný výkon předvedl  E. Veselý. Druhá šachovnice slabý průměr, zbytek týmu jen zkáza a zmar. Zdá se, že tým se "předvádí" jak zahrát špatně a ještě hůře. Změna v sestavě nepomohla, co s tím, "babo raď". Můžeme jen doufat, že takovéto výkony nebudou ve zbytku sezóny (pokud se vůbec odehraje) výkony standardními. To bychom se v tabulce umístili hodně nízko, asi tam kde jsme nyní.

Výsledky ostatních zápasů  kola:

Tabulka po 4. kole: 

Na úplný závěr - v současné pandemické situaci, dle mého přesvědčení, jsou výkony a výsledky dobré či špatné v této soutěži, v našem sportu a nakonec i jiných sportech málo, ne-li vůbec, důležité. Katastrofa se na nás valí odjinud.

1 komentář:

  1. Komentář soupeře ke čtvrté partii: Nebylo za jednoho pěšce ale za dva navíc na královském křídle. Je ale pravda, že soupeř hrál velice opatrně a dovolil mi udělat si na šachovnici plné pěšců ty dva navíc volné. Potom ještě odmítl mou nabídku remízy, protože ty pěšce mohl zablokovat a já bych s tím nic neudělal. V pokusu partii vyhrát byly ale nakonec ty dva pěšci rychlejší než jezdec.

    OdpovědětVymazat